Historiens titel

Historiens titel er vigtig. Den er din læsers første indtryk af din historie, og den har derfor til opgave både at fange læseren og samtidig give en kort fornemmelse af, hvad din historie handler om.

Vi er mange (og jeg siger ‘vi’ fordi jeg i den grad er iblandt dem), der begår den store fejl, når vi skal finde en titel til vores historie: vi finder den først. En dag popper der pludselig en mega god titel op i vores hoved, som virkelig skriger af en god historie og som virker som en ordentlig doping af inspiration i vores hoved. Derfor sætter vi os så ned og tænker, “okay, hvilken historie kan jeg skrive ud fra denne her overskrift?”

Da jeg gik i 4. klasse skrev jeg en serie, som jeg var blevet inspireret til ud fra Ringenes Herre (det var faktisk mere eller mindre en kopi jeg lavede). Når jeg skulle igang med en ny bog, tog jeg en bunke papirer, foldede dem på midten, og så havde jeg ellers en bog med forside, bagside og sider imellem til at skrive på. Det første jeg så gjorde var at tegne en spændende forside, og på denne her forside skulle titlen selvføgelig stå.


Da jeg skrev bog nr. 2 i serien fik jeg ideen til titlen “Slottets hemmelighed”, som jeg syntes lød mega godt. Jeg skrev derfor titlen på bogen og tegnede den her ‘flotte’ forside med et slot – og så gik jeg ellers i gang med at skrive historien.

Da bogen blev færdig kom jeg så til at kigge på min overskrift igen, og det gik op for mig, at jeg på intet tidspunkt i historien havde så meget som nævnt et slot. Jeg havde fuldstændig glemt, at der burde være i slot med i historien. Den lille fe, som man også kan se på forsiden, bliver heller ikke så meget som nævnt, og prinsessen på slottet var kun med i bog nr. 1

Kan I se pointen?

Når du skriver en bog, så find på titlen til sidst. Eller måske undervejs. Hvis du finder på titlen først, så risikerer du, ligesom jeg, at den slet ikke kommer til at dække din historie, eller også risikerer du, at den kommer til at styre din historie – det vil sige, at du kommer til at skrive din historie ud fra titlen i stedet for at skrive titlen ud fra historien. Med andre ord kommer din historie til at beskrive din titel i stedet for at titlen (som nævnt øverst) bliver et kort beskrivelse af din historie.

Så ja, skriv din historie og find på en titel ud fra den. Titlen skal ikke afsløre for meget, men alligevel give læseren en fornemmelse af, at her er noget guf til hjernen. Hvis du forestiller dig, at din bog står blandt 50 andre bøger på en hylde på biblioteket, så skal din titel være den, der springer i øjnene, når man kører blikket hen over de mange bogrykke. Derfor kan det være en god idé at finde på en titel, der er anderledes – det vil sige undgå klichéerne (læs min artikel om klichéer).

Hvis du har svært ved at finde på en titel, så prøv min skriveøvelse om netop dette :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *