Hvad skal jeg skrive?

Det kan være svært at komme igang, når man først oplever lysten til at skrive. Her er en række gode råd til hvordan, du kommer frem til en historie.

Novelle? Roman
Når du får lysten til at skrive en historie, kan det være en god idé først at afgøre med dig selv, hvilken slags historie, det skal være. Der er stor forskel på at skrive en novelle og en roman, og man går derfor også ind til arbejdet på helt forskellige måder. Så læg ud med at beslutte, hvor stort et projekt, du skal igang med. Er det en lille hyggenovelle, du vil sidde med en enkelt aften eller to, eller er det en stor roman, som du vil arbejde på i længere tid?
Er det en novelle/en kortere historie, du vil skrive, behøver du ikke planlægge så meget. Noveller kan skrives på
intuationen, eller på den bestemte følelse, du sidder med og gerne vil skrive ned, fordi du begynder og afslutter din historie inden for forholdsvis kort tid – til forskel fra romanen, der bør planlægges grundigere. Med en roman er det vigtigt at lave forarbejde for ikke at gå i stå i det store arbejde. Der er få (og formegentlig ingen), der kan skrive en hel roman uden at blive lidt træt af den – det kan være en skriveblokering, mangel på inspiration eller bare manglende skrivelyst. Det er ikke fordi, man ikke længere holder af historien, men det at skrive en roman er et arbejde, og det er ikke altid lige sjovt. Derfor er det fejlagtigt at tro, at man kan skrive en hel roman på lysten – man vil temmelig sikkert ende med at gå i stå, når den første inspiration har lagt sig.
Måden at holde liv i en roman på hedder planlægning, for med planlægning undgår man i højere grad skriveblokeringer, og man beholder lettere overskudet og dermed lysten til sin historie. Jeg har flere forskellige guides til planlægning af historier under mine skrivetips.

Inden du går igang, så stil dig selv spørgsmålet: har jeg brug for at planlægge mit projekt, fordi det er en længere og større process, eller kan jeg klare den på lyst og inspiration?

Skriv historien du selv vil læse
Når man har fået valgt sig en genre, skal man finde på en historie. Her er det bedste råd at skrive den historie, man selv har lyst til at læse. Man kan bruge evigheder på at finde ud af, hvad andre gerne vil læse, eller hvad der vil “sælge”, men hvor meget research man end laver, vil man aldrig kende andres mening så godt, som man kender sin egen. Derfor er det langt lettere at skrive ud fra hvad, man selv synes er spændende, og så ellers overbevise sig selv om, at hvis man selv kan lide det, er der nok også andre der kan.
Jeg har selv siddet i situationen med forventningspres, som især følger når man skriver en fortsættelse til en historie. Folk kunne lide den første, men hvordan får man dem til at kunne lide den næste også? Man kan tænke sig fuldstændig sindssyg, og der er ingen bedre måde at skaffe sig en skriveblokering på. Derfor – skriv det, du selv vil. Det gør det sjovere at arbejde med, og det gør med garanti også din historie bedre – for så har du hjertet i den.

Vil du ud med et budskab?
Min gamle dansklærer fra folkeskolen sagde engang, at alle forfattere har et budskab med deres historie. Jeg er dybt uenig! Jeg tror ikke på, at alle forfattere sidder med et budskab, de vil have ud, når de skriver en historie. Personligt er jeg stor fan af ‘den store historie’ frem for historien med et budskab. Så længe mine læsere føler, de har været på en rejse ved at læse min historie, så behøver de ikke have opfanget noget særligt budskab. Til gengæld er det rigtigt, at man kan finde et budskab i alle historier. De vil altid være der i den måde,
historien udfolder sig på, men det kan både være bevidst og ubevidst.
Hvis du har et bestemt budskab, du gerne vil have ud med din historie, kan det dog hjælpe dig til at komme igang.
Budskabet kan nemlig danne fundament for din historie. Når du har fundet dit budskab, skal du nemlig finde en måde at
formidle det på, og sådan skaber du din historie. Eksempel: I min novelle ‘Karneval’ vidste jeg fra start af, at budskabet skulle være “vær dig selv og lad dig ikke styre af andres meninger”. Jeg havde to forskellige muligheder for at formidle det budskab på. Enten kunne jeg skrive en historie om en pige, der altid var sig selv og dermed fik mest ud af tilværelsen, eller jeg kunne skrive historien om en pige, der ikke var sig selv og opdagede, at det forringede hendes liv. Jeg valgte den sidste mulighed, og sådan havde jeg allerede et fundament til historien.
Vil du ud med et bestemt budskab, kan det på den måde hjælpe dig igang.

Brug dig selv som inspiration
En anden god mulighed for at komme igang med en historie er ved at bruge sig selv som inspiration. Jeg vil æde min egen hat på (selvom jeg egentlig ikke tror, jeg ejer en hat…), at alle forfattere bruger sig selv som inspiration i deres tekster. Det kan være personlighedstræk i en karakter; det kan være et af ens egne problemer, som de bruger som konflikt; eller det kan være den hverdag, de oplever omkring sig, der giver inspiration. ALLE mine kærlighedshistorier udspringer fra mit eget liv, omend det er hovedpersonens personlighed, miljøet, konflikten eller bare stemningen. Jeg bruger altid folk omkring mig som inspiration, og der er ikke noget, der kan give mig mere inspiration end det. Jeg bruger mine egne problemer, venners problemer eller ting jeg hører om – pigen, der er forelsket, men ikke tør sige det til fyren (‘Håbløst Forelsket’); pigen, der er forelsket, men ser veninden løbe med fyren (‘Flaskehalsen’); pigen, der er forelsket, men ved at hendes kærlighed kan skabe alvorlige problemer (‘Roser er Røde’). Det er nok det bedste råd, jeg kan give, at lade sig inspirere af sin hverdag. Historien bliver mere realistisk, læseren vil lettere kunne finde sig selv i den, og historien vil mere sandsynligt blive et hit.

7 kommentarer til “Hvad skal jeg skrive?

  • Ifølge min historik er indlægget udgivet i april 2012. Jeg har dog redigeret og opdateret det flere gange siden :)

 1. dine råd hjalp rigtig meget jeg fik 12 fordi jeg gjorde som du havde skrevet på din blog tusind gange tak og fedt at du kommer med nogle fede råd.

  • Hej Ceren
   Tusind tak for din søde tilbagemelding og tillykke med den flotte karakter. Jeg er rigtig glad for, hvis mine råd har hjulpet dig med arbejde.
   Mvh Kirstine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *