‘Hvor jeg hører til’ af Katja L. Berger

Originaltitel: Hvor jeg hører til
Del af serie: Onshore #1
Forfatter: Katja L. Berger
Genre: Young adult
Læst på: Dansk (originalsprog)

 

 

Bagsidetekst: “Jeg er bange for at dø. Men jeg er mere bange for at leve.”
Hannah er vant til at være den usynlige pige, der altid har lavet sine lektier og får topkarakterer i skolen. Pigen, der ser Ryan Gosling-film hver lørdag aften og aldrig skændes med sine forældre. Pigen, der har det fint med blot at være til. Lige indtil Justin. Justin ændrer alt for Hannah, men at blive set har sin pris, og Hannah bliver kastet ned i sorgens og skyldfølelsens afgrund til et mørke, hun ikke kan komme op af igen. Lige indtil Chuck. Chuck ser Hannah som hun er: ødelagt og opslugt af selvlede, men også levende og fuld af begravet potentiale. Det samme er Emily, Taylor og de andre unge, Hannah lærer at kende på New Smyrna Beach, og i fællesskab knytter de bånd, som ingen af dem ønsker, men de alle har brug for. Kan en enkelt sommer give Hannah livet tilbage? Kan en enkelt sommer lære hende at leve med skyldfølelsen over fortiden, eller er Hannahs historie forudbestemt af noget stærkere end hende selv?

Jeg havde læst meget blandede anmeldelser af ‘Hvor jeg hører til’, inden jeg gik igang, og jeg var derfor meget spændt på, om bogen ville fange mig. Men det gjorde den! De første par kapitler er en rutjebanetur gennem følelser og øjebliksbilleder, som kan virke forvirrende, men også sætter en gennemgribende stemning. Herefter starter historiens kronologiske handlingsforløb, og her blev jeg i sandhed grebet af historien. Varme sommerdage og strandstemning blandet med følelser og store spørgsmål – Berger har fået skabt en stemning, der fik mig til at læse hendes bog langt hurtigere, end jeg havde forestillet mig. I et flot og utroligt levende sprog med humor og skarphed beskriver hun situationer, så jeg efterfølgende er fuldstændig sikker på, at jeg selv har tilbragt en sommer på New Smyrna Beach. Jeg kan i hvert fald stadig næsten mærke sandet under fødderne og vinden i mit hår – og smage de churros, vi spise sammen til strandfesten.

Hannahs historie er hård, og man kan ikke læse bogen uden at få reflekteret over tilværelsen. Det kan være sundt, og jeg priste mig undervejs mange gange lykkelig for, hvor godt jeg egentlig selv har det. Jeg holdt meget af at stifte kendskab med de forskellige skæbner på New Smyrna Beach, og jeg synes, Berger har lavet et rigtig fornuftigt arbejde med sine karakterer. Alle personerne gemmer på hemmeligheder, som vi får i bidder gennem læsningen, og jeg har bestemt lyst til at fortsætte med serien og læse om de andre karakterer også.

Slutningen ramte mig ikke helt, som den skulle, men overordnet synes jeg, at ‘Hvor jeg hører til’ var en rigtig god – og vigtig – læseoplevelse.