‘Stalker’ af Michella Rasmussen

Originaltitel: Stalker
Del af serie: 
Forfatter: Michella Rasmussen
Genre: Realisme
Læst på: Dansk

 

 

Bagsidetekst: Jeg ved ikke, hvem han er. Eller hvorfor han har valgt mig. Men når jeg hører gulvet knirke eller fodtrin følge efter mig, fryser mit blod, og jeg glemmer at trække vejret. Jeg lukker øjnene og håber, det er indbildning. Men jeg ved, han altid er i nærheden.
Midt i 2.g får Julie et romantisk brev fra en hemmelig beundrer. Pigerne i klassen bliver ellevilde og lægger straks planer for at føre dem sammen. Men brevene tager en uhyggelig drejning, og det går hurtigt op for Julie, at beundreren ikke bare er betaget, han er besat. Og han skyr ingen midler for at komme tæt på hende…

‘Stalker’ er Michella Rasmussens debutroman, og det er en rigtig flot bog af en ny forfatter. Sproget er let og flydende, og det er en bog, der er let og behagelig at læse – altså bortset fra at den er super creepy. Historien bliver langsomt mørkere og mørkere, som Julies stalker bliver mere og mere besat, og i bogens sidste kapitler kunne jeg virkelig mærke frygten under huden, og hvordan Julie måtte have det i historien.

Bogen skifter mellem Julies og stalkerens fortællervinkel. Det tog mig lidt tid at læse mig ind på de to fortællere, og i starten fandt jeg tanker og dialog en smule overfladisk. Det blev dog bedre og bedre, som historien udviklede sig, og da jeg læste på de sidste kapitler, kunne jeg ikke længere huske, hvad jeg havde været træt af i starten. Jeg mærkede helt sikkert Julies følelser i historien, men jeg blev allermest ramt af, hvordan forløbet påvirker alle andre omkring hende – særligt venner og klassekammerater. Til sidst er hele situationen så håbløs og frustrerende for alle involverede, og som læser får man et skræmmende indtryk af, hvor store konsekvenser stalking kan have – for rigtig mange mennesker.

Slutningen af bogen ramte mig ikke helt, som det har været meningen. Jeg er ikke sikker på, hvorfor jeg var forvirret i stedet for amazed, men jeg forestiller mig, at jeg simpelthen læste for hurtigt, fordi spændingsniveauet indbød til det – og ved at skarpt sving i fortællingens sidste del blev jeg så sat lidt af. Jeg tror, jeg vil have godt af at genlæse bogen igen om et par år, når jeg stadig kan huske slutningen, men kan sætte farten ned og nyde Rasmussens leg med detaljer og plot. Vi har helt sikkert at gøre med en teknisk dygtig forfatter, og det kan nydes mere end én gang.

‘Stalker’ har sine fejl og mangler, men hvis det her kan være ens debutroman, er der stort håb for en rigtig flot forfatterkarriere.