‘Rent blod’ af Sidsel Sander Mittet

Originaltitel: Rent blod
Del af serie: Morika #1
Forfatter: Sidsel Sander Mittet
Genre: Fantasy
Læst på: Dansk (findes kun på dansk)

Bagsidetekst: På skoleøen Raudra undervises krigerlærlingen Korau og visdomslærlingen Eshri i Morikas idealer for fred og tolerance. Deres fremtid ligger fast. Men i det skjulte arbejder stærke kræfter på at vende tilbage til tidligere tiders adelsvælde. Snart befinder Eshri, Korau og ders venner sig midt i en kamp for et samfund, de altid har taget for givet. Spørgsmålet er imidlertid om samfundet overhovedet er værd at kæmpe for? Eshri og Korau opdager snart, at intet er, som de troede…

Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor ‘Rent blod’ ikke fangede mig så meget, for det er en god bog. Mittet har talent, bogen er gennemarbejdet – men der var bare et eller andet, der ikke virkede for mig. Måske er det i grunden, at jeg er blevet lidt træt af fantasy, efter at have læst det hele min barndom. Fantasyplots er ofte meget ens, og derfor skal der efterhånden noget ekstraordinært til, før jeg virkelig bliver imponeret.

Jeg er vild med skoleuniverset, det er altid mit favoritunivers. Det er en hverdag, jeg kan forholde mig til, og jeg kan forestille mig selv i livet med venner, forelskelser og udvikling. Jeg kan rigtig godt lide ideen med, at børnene uddanner sig forskelligt efter deres talenter, og Eshri og Korau er også ret troværdige karakterer i deres roller.

En ting, der irriterede mig ved bogen, er hovedpersonernes naivitet. Når man åbner en fantasyroman, ved man, at nu skal man igennem en form for krig mellem det gode og det onde, så et eller andet skal til at gå galt. Det er den typiske kosmos-kaos-kosmos opbygning, vi har med at gøre. Hovedpersonerne i ‘Rent blod’ får en masse tegn på, at noget er ved at gå galt, men de bliver ved med at være uforstående og ‘tro på det bedste’ i meget lang tid. Det irriterede mig, at de ikke hurtigere kom til konklusionen, eftersom man som læser ved fra start, at de skal ud i noget rod.

Overordnet er jeg dog sikker på, at ‘Rent blod’ er en rigtig god bog fra en dygtig, dansk forfatter, og den fortjener nok ikke helt min lidt lunkne anmeldelse. Jeg er overbevist om, at andre kan læse den og være meget mere begejstrede.