‘The Book Thief’ af Markus Zusak

Original titel: The Book Thief
Del af serie: 
Forfatter: Markus Zusak
Genre: Historisk fiktion
Læst på: Engelsk

Jeg så bogtyven på film mange år før, at jeg kom i besiddelse af bogen, og jeg var ikke vildt imponeret. Det var sådan en film, der lagde op til at kunne være helt fantastisk, men som så skuffede en del. Det gør bogen til gengæld ikke. Den er nemlig helt fantastisk.

Jeg fik foræret bogen i fødselsdagsgave, og den kom med en varm anbefaling fra min veninde Lotte. Det kan være farligt at gå i gang med en bog med høje forventninger, men jeg blev bestemt ikke skuffet. Bogtyven fanger næsten fra første side, og den holder sin læser fast gennem hele historien. Jeg kan næsten ikke huske, hvornår jeg sidst har læst en roman med så fængende et sprog.

Historien om ’bogtyven’ bliver fortalt af Døden selv. Døden fortæller historien om den tyske pige Liesel, der bor hos en plejefamilie i en lille, tysk by under Anden Verdenskrig. Med Liesel som hovedperson oplever vi krigen gennem et barns øjne, og det er noget helt andet, end jeg har oplevet det før – og jeg har været igennem mange fortællinger om Anden Verdenskrig.

Vi følger Liesels hverdag i et fattigt kvarter med evig mangel på mad, skrappe lærere i skolen og isnende kulde om vinteren. Som handlingen skrider frem begynder jødeudryddelsen, bombeangrebene og indkaldelsen af soldater, og elendigheden er generelt mange steder at finde. Men lyspunkterne findes også i form af Liesel plejefar, hendes bedste ven Rudy, jøden Max i kælderen og ikke mindst Liesels kærlighed til bøger, der binder hele historien sammen.

Døden fortæller historien længe efter, den er foregået og har derfor en alvidende fortællestemme. Vi springer lidt frem og tilbage i tid og får små sneak peaks i den senere handling, så vi f.eks. tidligt ved, hvem der senere kommer til at dø. Ødelægger det historien? Ikke det mindste. Zuzak formår at bygge fortællingen op, så informationerne kun gør læseren mere sulten, og Døden fortæller, så man hungrer efter mere – og han snyder, som Døden altid vil snyde, fordi han ved alt.

Men kan Døden også snydes? Og hvorfor interesserer Døden sig egentlig så meget for en tilfældig lille pige i en lille tysk landsby under Anden Verdenskrig?

Denne her bog er et must for alle litteraturelskere.