‘Stormfugl’ af Conn Iggulden

Original titel: Stormbird
Del af serien: Rosekrigene (#1)
Forfatter: Conn Iggulden
Genre: Historisk fiktion
Læst på: Dansk

Bagsidetekst: Henrik 6. hersker i England, men han er svag, og en anden gren af kongefamilien eftertragter tronen. Det starter Rosekrigen, og de mange slag brager ud over både England og Frankrig. Vi følger de implicerede familiers kamp for overlevelse og magt.

Åh, Rosekrigene! En af mine helt store fascinationer i den britiske historie. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget glad for historie, og derfor tiltaler denne bog mig nok også i særlig grad – men dermed er det bestemt ikke sagt, at man ikke kan læse bogen, hvis man ikke er historiefanatiker.

Vi følger flere forskellige personer gennem bogen, men hovedpersonen er nok den unge, franske prinsesse Margaret, der bliver forlovet med kongen af England, Kong Henrik d. 6. Igennem bogen følger vi Margarets udvikling fra pige til kvinde, hendes voksende kærlighed til en sygelig konge og hendes kamp for sig selv, sit fædreland og sit nye kongerige. Krigene raser mellem England og Frankrig, og samtidig begynder kongens voksende sygdom at skabe splid i England. Kan en konge regere, hvis han ikke er ved sine fulde fem?

Lidt kendskabt til omstændighederne i England i 1400-tallet kan være nyttigt, især i forhold til at forstå, hvilke forbindelser og positioner, der gør sig gældende blandt datidens adel og mellem landene England og Frankrig, der næsten konstant har ligget i krig gennem historien. Man kan dog også læse historien som ren fiktion uden at bekymre sig for meget om de historiske begivenheder, for Iggulden er god til at skabe overblik, og selvom vi skifter rundt mellem forskellige karakterer gennem bogen, er det ikke svært at følge med.

Alle karakterer virker troværdige, og Iggulden skildrer dem med sådan en overbevisning, at man som læser ender med at holde med alle siger af krigen på samme tid. Vi vil både have de ophidsede bønder til at blive hørt, men vi forstår også adlen og ikke mindst den unge dronning Margarets intense kamp. Krigen raser, blodet flyder og komplotter stables på benene. Som læser bliver man kastet rundt i en intens handling, der tager sin tid til at blive fortalt og kæler for forklaringer og detaljer.

‘Stormfulg’ kan føles som lidt tungere læsning på grund af dens historiske fakta, men man bliver stort belønnet for sin tålmodighed. Her har vi at gøre med virkelig god litteratur, der fortæller en utrolig vigtig historie. Man skal dog som læser være opmærksom på, at Iggulden har taget sig en del litterære friheder i forhold til historien, og man har ikke et 100 % troværdigt billede af begyndelsen på Rosekrigene, fordi man har læst denne roman – men måske man får lyst til at læse lidt på historien efterfølgende.