‘Aftalt spil’ af Elle Kennedy

Original titel: The deal
Forfatter: Elle Kennedy
Genre: Young Adult
Læst på: Dansk

Bagsidetekst: Hannah Wells er på alle måde fuld af selvtillid, bare ikke når det kommer til sex og forførelse. Og nu er hun blevet forelsket i Justin, så hvordan skal hun fange hans opmærksomhed? Den eneste måde er at gøre ham jaloux. Også selvom det indebærer, at hun skal privatundervise den irriterende, barnlige, selvtilfredse ishockey-holdkaptajn, Garrett, i bytte for en såkaldt ’date’.
Garrett Graham har aldrig drømt om andet end at blive professionel ishockeyspiller. Men hans faldende karakterer truer drømmen og han bliver nødt til at få en privatlærer. Og hvem kunne være mere oplagt end Hannah? En sarkastisk brunette som kan sikre ham de karakterer, han behøver og som samtidig har brug for ham. Men da et enkelt, uventet kys fører til hed sex, går det hurtigt op for Garrett, at han ikke bare vil være en brik i et barnligt spil. Han bliver nødt til at overbevise Hannah om, at den fyr, hun i virkeligheden er forelsket i, er ham.

‘Aftalt spil’ var en anbefaling, og jeg havde store forventninger til den, fordi jeg håbede, den ville minde om bøger som Kys mig langsomt og Breakable. Det gjorde den på mange måder også, og jeg nød den amerikanske collegestemning og ungdomskærligheden i høj grad. Desværre skuffede bogen mig bare på flere andre måder, og jeg endte med at være descideret forarget over den.

Lad mig starte med det positive: sød historie om det evigt aktuelle tema: kærlighed er en irrationel følelse, og du kan ikke selv bestemme, hvem du falder for. Det mest vellykkede ved bogen synes jeg, var skiftene mellem de to hovedpersoner, der skiftes til at være fortæller. Det er ikke altid, at det er vellykket, når der er mere end én fortæller i en historie, men det lykkes for Kennedy på ret imponerende vis. Desuden synes jeg, at hun formår at skabe fine stemninger gennem bogen og troværdige følelser.

Min første irritation ved bogen var sproget, men det kan i høj grad skyldes oversættelsen fra engelsk til dansk. Når man oversætter amerikansk ungdoms-talesprog til dansk, bliver det hurtigt plat og i flere tilfælde igennem ‘Aftalt spil’ direkte akavet. Det kvalte alt for mange gange den gode stemning for mig. Vil man kaste sig over bogen, vil jeg derfor klart anbefale, at man læser den på originalsprog.

Min forargelse med bogen var dog dens fremstilling og behandling af seksualitet. En stor problemstilling i historien er Hannahs oplevelse af sin egen seksualitet og nogle “problemer”, hun har oplevet, siden hun var ung. Igennem hele bogen mener Hannah selv, at hun er forkert, og at det var helt forståeligt, at hendes tidligere kæreste forlod hende på grund af hendes problemer. På intet tidspunkt i bogen bliver der gjort op med denne fornemmelse, og bogen virker dermed til at understrege, at Hannah virkelig er forkert.
Jeg kan SLET ikke forstå, at det er et budskab, man vil sende ud med en ungdomsbog. De “problemer” som Hannah synes, hun har, er helt almindelige omstændigheder for kvinder. Måske er årsagen ikke den samme som Hannahs, men ikke desto mindre, er Hannah langt fra den eneste kvinde med de “problemer”. Jeg er dybt forarget over, at man vil lade unge teenagepiger læse, at de er forkerte, hvis de oplever det samme som Hannah. Hvis jeg havde en teenagedatter, ville jeg i hvert fald ikke lade hende læse denne her bog – eller også ville jeg tage en grundig (og sikker utrolig akavet) snak med hende om seksualitet bagefter.

Jeg har givet bogen tre stjerner for forfatterens talent som skribent og historieopbygger. Men budskabet kan jeg slet ikke forholde mig til.