Min historie er færdig – hvad så nu?

Tillykke! Nu har du skrevet din historie færdig. Det har sikkert været en oplevelse af både op- og nedture igennem skriveprocessen, og det kan være en næsten surrealistisk fornemmelse at sidde med et færdigt værk. Du har god grund til at være stolt af dig selv!

Men hvad så nu? Hvad gør man med den færdige historie? Det dummeste at gøre er at ”smide den i skrivebordskuffen”, som man siger – altså bare at lade den ligge og ikke gøre mere ved det. Du har skrevet en historie, og det fortjener at blive anerkendt på den ene eller anden måde.

Her er en liste af forslag til, hvad man kan gøre med en færdig historie:

 

Venner og bekendte

Min første læserskare var mine veninder i folkeskolen. De læste troligt med, når jeg færdiggjorde nye historier, og de kom med ris og ros, som jeg kunne bruge fremadrettet. Venner, bekendte og familiemedlemmer er det klart mest nærliggende, når man skal finde læsere, og det er et super sted at starte. Husk dog at du ikke kan tvinge dine venner til at lide det, du skriver, og at du skal være klar på, at de også kan komme med negative tilbagemeldinger.

 

Print ud og gem 

Måske har du skrevet en historie og er glad for at være færdig, men du føler egentlig ikke for, at der er mange, der skal læse den. Det er også helt i orden – jeg har skrevet mange historier, som ingen eller kun få har læst. Men din historie er stadig et projekt, du har lagt tid og kræfter i, og derfor skal du ikke bare lade den ligge. Print den ud og få den sat i en mappe eller et ringbind, så den ikke en dag er forsvundet i rodet på computeren og er gået tabt. Lav gerne et ringbind eller lignende, hvor du samler de ting, du skriver. Selvom du ikke er tilfreds med en historie, kan det stadig være sjovt at læse den om nogle år – og forhåbentlig opdage, at du er blevet meget bedre til at skrive, siden du startede. Hvis du vil gøre ekstra ud af en historie, du får printet ud, findes der masser af printhuse i byerne, der tilbyder at binde historier ind på forskellige måder – og i mange forskellige prisklasser.

 

Fyldepennen.dk 

Fyldepennen er det største, danske forfatternetværk, som jeg kender til. Siden er netop oprettet for at skriveglade danskere kan lægge deres tekster frem for offentligheden. På Fyldepennen har du mulighed for at oprette en profil og dele dine tekster med omverdenen, og du har mulighed for at få ris og ros fra en masse forskellige personer. Husk dog at folk der ikke kender dig har lettere ved at sige, præcis hvad de mener, og at man skal være klar på at kunne få knap så søde beskeder fra folk, der ikke tænker på den person, der skal modtage deres kritik.

 

Lav din egen hjemmeside/blog 

Det her er løsningen, jeg selv valgte, da jeg var 13 år gammel: jeg lavede min egen hjemmeside, hvor jeg kunne lægge mine historier op. Jeg havde stor succes med ideen og fik hurtigt trofaste læsere, der spændt ventede på nye udgivelser og var glade for de historier, jeg skrev. Det var en fantastisk oplevelse (der desværre stoppede, da jeg et par år efter tog på efterskole og ikke havde tid til at skrive – siden da er læserskaren blevet formindsket en del), og nettet er bestemt en oplagt mulighed for at nå ud til mange mennesker. Her skal man selvfølgelig igen være opmærksom på, at folk på nettet kan være grove, og at man skal kunne tage den hårde kritik, der nogle gange kommer – men det er også en mulighed for at få positiv og konstruktiv kritik af mange forskellige mennesker. Selvfølgelig er det lettere sagt end gjort at oprette en hjemmeside – og det kræver en del arbejde både under oprettelsen, og når man efterfølgende skal holde siden ved lige. Det er dog i dag blevet langt lettere at lave hjemmesider uden de store forudsætninger for det, og mange steder tilbyder det gratis. Et sted at starte kan være www.blogger.com, som jeg ved, at mange benytter sig af. Ellers giver en søgning på google et hav af forskellige muligheder for nemt og hurtigt at oprette en hjemmeside.

 

Udgivelse 

Den helt store beslutning findes i, om man skal udgive sine tekster. Har du skrevet noget, du synes er godt? Hvorfor så ikke forsøge at få det udgivet som en rigtig bog? Jeg har ikke selv udgivet bøger, og jeg vil derfor heller ikke forsøge at gøre mig klog på området, men mange andre udgivne forfattere har lavet guides og rådgivninger til, hvad du skal gøre, når du skal forsøge dig på bogmarkedet. Jeg er selv glad for hjemmesiden www.skrivekrampe.dk, som har en lang række råd til både skrivning og udgivelse. Ud over det er google igen stedet at søge efter information, og ellers kan man også læse sig frem til mange nyttige informationer på forlagenes egne hjemmesider.