Hvor finder jeg betalæsere?

Nu har du arbejdet med din historie. Du er enten godt i gang, næsten færdig eller har helt afsluttet projektet. Det kan være svært selv at rette igennem, tjekke for plotfejl eller blot vurdere, om historien er god nok, og derfor at der en god ide med betalæsere. Men hvor finder man lige de mennesker, der har tid og lyst til at rette ens historie igennem?

Her er en liste med forslag:
(For at læse om hvad en betalæser er, og hvordan man bedst benytter sig af dem, se guiden: Hvad er en betalæser?)

 

Venner og bekendte

Som nævnt i guiden Hvad er en betalæser er det mest nærliggende ofte at tage fat i venner og bekendte, men man skal tænke sig om. Nogle venner vil måske ikke være ærlige over for dig, mens andre måske er for ærlige, så man ender med at blive uvenner. Vælger man blandt sine venner og bekendte, er det derfor vigtigt at overveje, om de er den rette person til opgaven, og det er vigtigt at fortælle dem, hvad man forventer af deres gennemretning. En stor fordel kan være, hvis du har venner eller bekendte, der også selv skriver. På den måde kan man bytte tekster og læse for hinanden – og folk der selv skriver ved ofte også mere om, hvordan en historie skal rettes igennem. Det at skrive er blevet mere og mere populært (især efter Harry Potter), og jeg oplever selv, at der er langt flere omkring mig med skrivning som hobby, så længe jeg tør åbne munden og snakke højt om det at skrive. Snak derfor gerne højt i din hverdag om, at du skriver. Måske oplever du pludselig, at nogen siger ”Skriver du? Det gør jeg også!”

 

Fyldepennen.dk 

Man kan også søge længere ud end til folk, man kender, og benytte sig af det kære internet. Fyldepennen.dk er den største internetportal for skriveglade danskere, som jeg kender til. Her kan man oprette en profil og lægge tekster op, som andre har mulighed for at læse og kommentere. Det kan både være færdige historier, enkelte kapitler eller bare løse skriverier.
Vær dog opmærksom på at folk på nettet ikke kender dig og ikke føler ansvar for dig. Der findes desværre mange typer, der føler sig i sikkerhed bag skærmen og bruger nettet til at tale grimt om andre. Man kan på offentlige internetportaler nemt komme ud for at få sine tekster svinet til, og man skal være klar til at kunne sortere i kommentarer, der er konstruktive og dem, der ikke er. Tænk over dette og vær forberedt, hvis du vælger at benytte nettet.

 

Foreningen for Håbefulde Unge Forfattere (HUF)

HUF er foreningen for alle, der holder af at skrive (dog er aldersgrænsen 30 år). Du skal ikke skrive noget bestemt eller have noget bestemt talent for at melde dig ind – du skal bare have lysten til at skrive. HUF skaber et netværk af skriveglade mennesker, holder arrangerementer, danner skrivegrupper og arrangerer årlige skrivekurser og skriveferier. De fleste arrangementer foregår på Sjælland (typisk i hovedstadsområdet), men derfor kan man sagtens melde sig ind, selvom man bor andre steder i landet. Medlemsskabet koster et årligt kontingent på et beløb under 200kr og dækker desuden over et abonnement på foreningens medlemsblad Skrivelyst, der udkommer to gange årligt. HUF er en fantastisk mulighed for at møde andre forfatterspirer og ikke at blive alene om det at skrive – og så er der mulighed for at danne skrivegrupper og få rettet tekster. Du kan læse meget mere om foreningen på deres hjemmeside www.huf.dk

 

Kender du selv til andre gode steder at finde betalæsere? Del endelig dine forslag :-)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *