Hvad er en betalæser?

En betalæser er en person, der læser din tekst igennem for dig. Betalæsere er uvurderlige, da de kan fortælle dig, hvordan din historie modtages af andre. Desuden har dine betalæsere mulighed for at falde over plothuller, manglende information og diverse fejl og mangler – og så har de selvfølgelig også mulighed for at rose dig for alle de ting, du har gjort godt og skal blive ved med.

Betalæsere kan være alle – fra dine forældre, venner og bekendte til professionelle eller folk fra nettet. Det er dog vigtigt at vælge sine betalæsere med omhu og tænke grundigt over, hvad man vil have ud af den kritik, man skal modtage. Nogle gange kan det være en fordel at kende sin betalæser godt, og andre gange er det en ulempe.

Her er en liste over ting, du bør overveje, når du skal finde og benytte betalæsere.
(For råd til hvor du kan finde betalæsere henne, se guiden: Hvor finder jeg læsere og betalæsere?)

 

Hvem skal være min betalæser? 

Det kan virke nemmest eller mest lige til at bede sine forældre eller venner om hjælp – men overvej det grundigt. Vil dine bedste venner kunne være ærlige over for dig, hvis der er noget, de ikke bryder sig om? Du kan ikke bruge betalæsere til noget, hvis de ikke tør sige sandheden, så overvej nøje om den person, du vælger, vil være 100 % ærlig. Venner og familie kan risikere at værne for meget om dine følelser, mens en fremmed med langt større sandsynlighed vil være ærlig. Modsat kan forældre eller venner være en fordel, fordi de kender dig og ved, hvordan de skal formidle kritikken til dig. Fremmede kan risikere at formulere sig for hårdt, så du bliver for stødt til at tage kritikken til dig, og så er alt betalæserarbejdet pludselig spildt. Det er derfor vigtigt at finde en eller flere personer, der tør vær ærlige, men kan formulere ærligheden så du tager den til dig og ikke kun føler dig kritiseret.

 

Tænk i målgruppe 

Historier skrives til forskellige målgrupper. Det kan være en hyggebog for de mindste, en kærlighedsfortælling til teenagepigen eller en uhyggelig kriminalroman for de voksne. Når du vælger betalæsere er det vigtigt at tænke i målgrupper, for at du kan få det meste ud af kritikken. Det giver ikke meget mening at sætte en teenager til at læse en voksenroman, og voksne kan også have svært ved at sætte sig ind i ungdomsfortællinger. Desuden er det vigtigt at tænke i genre, da nogen ikke bryder sig om fantasy, mens andre synes kriminalromaner er kedelige og indviklede. Din betalæser er nødt til at være en, der enten passer ind i målgruppen eller kan sætte sig i målgruppens sted, og det er vigtigt, at betalæseren forstår den genre, du skriver i. Vælg derfor igen med omhu.

 

Hvad vil jeg have rettet?

Hvis man stikker en betalæser sin historie med ordene ”ret det her”, kan det blive meget tilfældigt, hvilken respons man får tilbage. Forskellige personer vil falde over forskellige ting, og du kan derfor ikke forvente at få et fyldestgørende overblik over historien. Det er derfor vigtigt, at du stiller krav til dine betalæsere og fortæller, hvad du forventer, at de kigger efter. Måske har du forskellige betalæsere til at rette forskellige ting (nogle til plot, andre til karakterer, nogle tredje til stavefejl og grammatik), og så er det vigtigt, at de ved, hvad de skal fokusere på. En betalæser, der læser historien igennem for at se, om plottet holder, behøver f.eks. ikke bekymre sig om stavefejl. Du kan vælge at lave en liste med spørgsmål, som din betalæser skal forholde sig til undervejs eller efter læsningen, eller du kan præcisere nogle ting for din betalæser, som vedkommende skal holde ekstra øje med. På den måde får både du og din betalæser mest ud af processen.

Her er ideer til spørgsmål, du kan stille en eller forskellige betalæsere:

* Er starten på historien fængende? Får du lyst til at læse videre?

* Forstår du hovedpersonen, og kan du sætte dig i dennes sted?

* Forstår du miljøet og den tidsmæssige periode, historien udspiller sig i?

* Hvad synes du om præsentationen af konflikten, og hvordan hovedpersonen bliver involveret?

* Hvordan synes du forholdet mellem de vigtigste personer fungerer?

* Hvilken del af historien synes du bedst om?

* Hvilken del af historien synes du mindst om?

* Er der nogen steder i historien, hvor du ”falder ud” eller ikke forstår, hvad der sker?

* Hvad synes du om længden på bogen? Længden på evt. kapitler?

* Hvad synes du om slutningen? Er de forskellige handlinger i bogen ordentligt afsluttet?

* Hvad er dit overordnede indtryk af historien? (F.eks.: hvordan ville du beskrive den i én sætning?)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *