Show it, don’t tell it

Show it, don’t tell it (altså “Vis det, fortæl det ikke”) er et vigtigt begreb for at gøre en historie mere levende og gribende. For at forklare det, vil jeg benytte mig af to eksempler, der beskriver den samme situation.

Eksempel 1
Hun gemte sig bag den store container, men følte sig ikke et øjeblik sikker. Hun var bange, frygtelig bange. På vejen bag hende kunne hun høre, hvordan varevognen standsede, og bildøren blev åbnet. Da lyden af skridt kom nærmere, blev hun skrækslagen.

Eksempel 2
Hun gemte sig bag den store container, men følte sig ikke et øjebli sikker. Sveden drev ned over hendes ansigt, og hendes krop rystede. På vejen bag hende kunne hun høre, hvordan varevognen standsede, og bildøren blev åbnet. Da lyden af skridt kom nærmere, gav benene efter under hende, og kuldegysningerne løb hele vejen ned gennem hendes krop.

Det første eksempel er ‘tell it’. Her fortæller jeg ganske enkelt, at min hovedperson er bange. I eksempel to viser jeg det til gengæld, altså ‘show it’. Jeg beskriver hendes følelser for dig, så du selv regner ud, at hun er bange, i stedet for bare at fortælle dig, at det er hun. Det gør det lettere for dig, at leve dig ind i situationen, og måske kan du ligefrem selv mærke kuldegysningerne. Derfor anbefales det altid, at man viser det, i stedet for at fortælle det :)

‘Show it, don’t tell it’ er endnu en af de ting, der kommer med øvelse. Så skriv skriv skriv, og så skal det nok komme :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *