Længden på dine kapitler

Hvis man giver sig ud i at skrive en hel roman, kan det være ret praktisk at dele den op i kapitler for, at den ikke bliver for tung/svær at læse. Men spørgsmålet er, hvor langt et kapitel skal være?

Hvis du spørger mig (og det gør du tydeligvis, siden du har valgt at læse min guide q;) skal et kapitel være netop så langt, at man føler, man kan klare et til. Personligt synes jeg f.eks. at kapitlerne i Harry Potter har tendens til at være en anelse for lange, da jeg normalt kun kan klare 1½, før jeg får ondt i nakken, synes bogen bliver for tung (altså i vægt), eller bare sidder dårligt.

Kapitlerne bør dog heller ikke være alt for korte, da der skal kunne nå at ske noget. Et kapitel bør på sin vis være en lille historie i sig selv, så der skal nå at ske noget i den historie. En slags begyndelse, noget handling, og en slags afslutning enten i form af en afrunding eller en cliffhanger.

I princippet kan man sige, at et kapitel skal være præcis så langt, som det tager at fortælle, hvad man vil nå at fortælle. Kapitler må derfor også gerne variere i længden. I en hurtig bladring igennem Harry Potter og flammernes pokal talte jeg kapitlerne til at være denne lægnde i bogsider: 20, 26, 12, 12, 20, 15. Her varierer længderne også en del. Når jeg synes, kapitlerne bliver for lange, er det nok dem, der når over de 20 sider.

Kapitler bruges i mange tilfælde som der, hvor man holder en pause i bogen. Det er der, man sætter bogmærket i og beslutter først at læse videre næste dag. Men hvor langt du synes, du kan lide at læse, før du har brug for en pause, er en smagssag, så derfor vil mit forslag være, at du, næste gang du læser, lægger mærke til, hvad du synes om kapitellængden i det, du læser. Lav dine egne kapitler i den længde, du kan lide hos andre. Du kan også forhøre omkring dig, hvad dine venner synes er en passende længde, men i sidste ende er det jo din bog, så det er dit valg :)

 

Fra Word-sider til siderne i en bog

Hvis du gerne vil vide, hvor mange sider dine kapitler kommer til at fylde i en rigtig bog, har jeg 2 forslag til, hvad du kan gøre.

1. Du kan inde i Word ændre papirstørrelsen til A5 størrelse, som er en typisk bogsidestørrelse. Dette gør du ved (jeg bruger Word 2003) at gå ind i Filer > Sideopsætning > Papir > Papirstørrelse. Så kan du nogenlunde se, hvor meget det fylder, og du kan også ændre på tekstens størrelse og på linjeafstand for at se, hvad du synes passer.

 

2. Markér teksten i word og gå op i funktioner > ordoptælling. Vælg det tal, der står ud fra ‘Tegn med mellemrum’. Divider nu det tal med 2000. Nu har du ca. det antal sider, det vil blive i en bog.
ordoptalling

I dette tilfælde, hvor mit kapitel var på 21.104 tegn blev det divideret med 2000 = 10,6. Det vil altså sige lidt mere end 10½ side i en bog. Dette kapitel var i Word A4-sider med Times New Roman og 1,5 linjeafstand på lidt over 9 sider. Så ved du cirka, hvilke forhold man måler i :)

Held og lykke med det hele!

3 kommentarer til “Længden på dine kapitler

  1. Hej Kirstine.
    Det var da en rigtig god hjemmeside du her har lavet. Vil sige til dig, at jeg har prøvet begge metoder, du nævner ifb med optælling af sider, og jeg synes resultaterne bliver forskellige.

    • Hej Majbrit.
      Ja, resultaterne bliver forskellige, for der er ikke nogen rigtig måde at gøre det på. Det er forskelligt fra bog til bog, hvor lange kapitlerne er, fordi det er forskel på antal ord på siden samt side- og skriftstørrelse. I en børnebog vil der være langt færre ord end i en roman for voksne f.eks. Mine to forslag her er ikke en eksakt måde at regne længden ud på, men skal bare hjælpe med at give et billede af det :)

    • Du skal også huske, at i bøger, der er begge sider af papiret trykt, så når du har lavet sidestørrelsen om til A5, skal du dividere det tal med 2 :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *