Hvad er et plot?

Et plot er den overordnede handling i din historie. Hvis du kender berettermodellen kan man sige, at et plot er at udfylde sin berettermodel. Plottet forklarer i korte træk historiens mening, handling, konflikt, og afslutning.

Et plot er gerne forholdvis genrebestemt; det vil sige, at forskellige typer kærlighedhistorier ofte har temmelig ens plot. Standardplottet i en kærlighedsfortælling er f.eks. det første møde, kampen for at få ham, en eller anden form for konflikt, og afslutningen hvor de får hinanden eller ej.

Plots kan laves på mange måder, men en standardmodel kunne se sådan ud:

1. Præsentation af historien

2. En konflikt/et problem opstår (P.O.N.R.)

3. Konflikten/problemet forsøges at løses

4. Problemet topper, og der skal findes en løsning (klimaks)

5. Afslutning hvor problemet er blevet løst – men ikke nødvendigvis lykkeligt

(P.O.N.R. og klimaks kan du finde en beskrivelse af under siden berettermodellen)

Når du har lavet dit plot, har du lavet din overordnede handling på historien. Dit plot kan være en kæmpe fortælling, der involverer og har betydning for et helt samfund eller måske hele verden (f.eks. i Ringenes Herre, hvor hele verden kan gå under), eller det kan være en mindre fortælling, hvor konflikten kun har betydning for hovedpersonen selv (ofte historier, der handler om en enkelt persons liv og mindre krise)plot

Dit plot er din histories skellet, som du efterfølgende skal putte kødet på (se siden tre-trins systemet). En historie kan sagtens have flere plots, men vil for det meste have ét overordnet plot og nogle andre små plots, der udspiller sig ved siden af det overordnede plot (se siden sideløbende handlinger). Man kan også finde historier, der ikke har et et overordnet plot, men er en blanding af mindre historier uden nogle egentlig plots – det bedste eksempel er min yndlings børnebog ‘Alle vi børn i Bylderby’, hvor de mange små historier nok har en sammenhæng, men ikke nogen egentlig mening eller nogen konflikt, de sammen skal løse.

Hvis din historie undervejs ikke giver mening eller stopper med at hænge sammen, er det sandsynligvis fordi dit plot ikke er ordentlig skruet sammen. Måske passer din konflikt og måden den løses på ikke sammen, eller også har du fået lavet et plot, der ikke passer ind i den historiske sammenhæng, du skriver i. Det gode plot får alle tidligere 5 punkter til at hænge sammen. Hvis du vil tjekke dit plot, så prøv at fortæl det til din mor eller din veninde. Hvis plottet er for indviklet at forklare, er det sandsynligvis ikke ordentlig stykket sammen. Et plot må gerne være enkelt – derfor kan man stadig godt lave en stor og knap så enkel fortælling.

 

Standardplots for forskellige genre

Fantasy:
1. Præsentation af helten og heltens hverdag (hovedpersonen ved sjældent her, at han/hun er nogen form for helt)
2. Et problem opstår enten for helten selv eller samfundet, og helten er nødt til at løse det (P.O.N.R.)
3. Helten forsøger at løse problemet – den egentlig handling udspilles, f.eks. rejsen til Mordor eller Harry Potters hverdag
4. Problemet topper og skal løses (klimaks), hvilket gerne udspiller sig i en form for kamp mellem det gode og det onde
5. Problemet er blevet løst, og hovedpersonen har enten vundet eller tabt

Kærlighed:
1. Præsentation af hovedpersonen og dennes hverdag
2. Forelskelsen (P.O.N.R.)
3. Hovedpersonen forsøger at vinde drengens/pigens hjerte gennem historiens handling
4. Ét eller andet gør, at det er nu eller aldrig, spørgsmålet skal stilles – en form for klimaks
5. Slutningen hvor det enten ender lykkeligt eller ej

Krimi:
1. Præsentation af hovedperson
2. En form for forbrydelse bliver begået og hovedpersonen bliver involveret i sagen
3. Forbrydelsen forsøges opklaret
4. En form for klimaks udspiller sig i sagen – måske står detektiven ansigt til ansigt med morderen
5. Slutning hvor forbrydelsen for det meste er blevet opklaret
(I krimier kan punkt 1 og 2 ofte være byttet om)

Gys, realisme og Science Fiktion har knap så faste plots, men følger ligeledes ofte standardplottet med en præsentation, en konflikt og en konfliktsløsning.

4 kommentarer til “Hvad er et plot?

 1. Du har fået lavet en virklig god blog. Jeg har fundet en masse, der skal noteres i mit hæfte. Jeg håber, at du opnår dine ambitioner og bliver til en forfatter. Jeg er også meget interesseret i, at digte nogle eventyrer eller skrive et artikel. Jeg forstærke min evne, ved at læse andres historie og at læse nogle bøger i et bestemt genre. Jeg ønsker dig held og lykke i livet. Jeg håber, at du når langt i livet, og at du finder dig til rette i livet.♥♥♥
  Kærlig Hilsen Zeynep

  • Hej Zeynep
   Tusind tak for de søde ord. Jeg er rigtig glad for, at min side har kunnet hjælpe dig.
   Mvh Kirstine

 2. Til Kirstine >>>Jeg vil krydse fingre for at dine forfatterdrømme bliver til virkelighed. Så du får lige lidt god karma og lidt drage-energi tilsendt herfra. Jeg selv søgte svar på hvad et plot er, for jeg havde glemt noget af det, men fandt et godt svar på det på denne side. Jeg vil godt lige spørge om man kan sige, at et plot er forfatterens handlings-erklæring til sine læsere men også til sig selv? Synes selv det var en velvalgt måde at sige det på. ;)

  Kærlig Hilsen
  René

  • Hej René
   Tak for de fine ord med på vejen og sejt med noget drage-energi!
   Jeg synes, det er en rigtig fin måde at beskrive et plot på, og vigtigst af alt har du med, at det både handler om at informere læserne OG sig selv. Plottet er kernen i handlingen, det der bærer hele historien.
   Mvh Kirstine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *