Tre-trins systemet

Der er MANGE forskellige teorier om, hvordan man bedst forbereder at skrive en bog. Nogle starter blot fra en ende af, men andre disponerer og disponerer i lange baner. Jeg hører til den sidste del, og det her er måden, jeg benytter, når jeg planlægger en historie. Jeg har valgt at kalde den tre-trins systemet.

Trin 1: Opbyg skelettet

Jeg starter med at planlægge min historie i korte sætninger, som sættes op som et handlingsforløb. Det kunne f.eks. se sådan her ud:

1. Præsentation af hendes første møde med fyren

2. Fortælling om hendes hverdag

3. Festen, hvor hun forsøger at gøre noget ved sagen

4. Dagen hvor hun endelig får ham

5. Afslutning med fortælling om deres videre forhold

Når du har sat punkter op, kan du gå dem igennem igen og gøre dig flere notater til hver af dem. Jeg holder af at skrive hvert eneste kapitler ned i stikord, inden jeg skriver dem helt, men hvis det er en kortere novelle, er det sjældent nødvendigt med  meget forarbejde. Man kunne nøjes med at tilføje lidt ekstra:

1. Præsentation af hendes første møde med fyren
Sommerdag på stranden, bålfest med parallelklassen, beachvolley hvor de er på samme hold, han griber hende, når hun falder…

2. Fortællingen om hendes hverdag
Bor alene med sin mor i et lille hus, går i 8. klasse og er bedstevenner med Laura, bruger en masse tid på klatrevæggen bag fritidsklubben, cykler forbi hans hus hver morgen…

Osv….

 

Trin 2: put kødet på

Nu er det tid til at skrive første udkast. Tag fat i punkt nummer 1 og gå igang. Lad være med at tænke for meget over, om det du skriver er godt, om kommaerne sidder rigtigt, eller om du glemmer noget undervejs – bare skriv! Find dit flow og bliv ved med at skrive uden at se dig tilbage. Det bliver der masser af tid til bagefter.

Du tager fat i dit første punkt, hvor hun møder fyren på stranden – og så skriver du ellers bare.

Det var den første dag i sommerferien, og vejrguderne havde velsignet den med det skønneste sommervejr. Klasserne var mødtes på stranden for at fejre, at endnu et hårdt års slid var færdigt, og der var hele 7 uger til, det hele startede igen. Hele eftermiddagen havde de badet, og efterfølgende var der blevet tændt bål, så de kunne riste pølser og skumfiduser, mens Mikkel spillede guitar, og de sang de samme gamle lejrbålssange om og om igen. Ditte havde sat sig sammen med Laura og sammen skrålede de med på “Vi har lejrbål her…”, mens de betragtede flammerne, der lystigt blussede i bålet. Det var gennem denne smukke blanding af rød, gul og orange, der bevægede sig som i en dans imellem hinanden, at hun så ham første gang…

Og sådan fortsætter du ellers gennem alle punkterne. Det vigtigste er ikke at stoppe for meget op og genlæse det, du har skrevet. Tænk fremad og bliv ved med at skriv – du kommer alligevel til at gå tilbage og skrive om og rette igennem en masse gange.

 

Trin 3: pust liv i historien

NU må du se dig over skulderen – eller rettere: du skal. Nu er det tid til at gå alt det, du har skrevet igennem igen og igen. Forfattere skriver deres tekster om mange gange, og det er noget at det hårdeste, men det er det, der gør teksten god – og levende. Tiden er kommet til at rette, finde det du glemte at få med, sætte kommaerne rigtigt og få ris og ros fra dig selv og andre. I denne process er betalæsere (folk der læser din historie igennem for dig og kommer med råd) en god idé, så du får andre øjne på din fortælling. Og så er det ellers bare at bide i det sure æble og komme igang. Astrid Lindgren har engang sagt “Skær ned til det halve og skriv den halvdel om”. Det er det, du skal gøre nu. Fjern det overflødige, skriv tingene bedre, ret dine fejl – og bliv ved til du er sikker på, det ikke kan gøres bedre.

Tillykke, du har nu skrevet din historie :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *