Den glemte sans

Beskrivelser er vigtige, når vi skal have læseren til at føle vores historie, og i beskrivelserne bruger vi sanserne. Én sans har vi det dog med at glemme, og det er lugtesansen. Synssansen bruger vi i flæng, når vi beskriver omgivelser, farver osv., men netop på grund af dens normalitet, kan det også blive kedeligt, hvis vi kun benytter os af synssansen igennem hele historien.

En bestemt lugt kan minde mig om noget fra mit liv. Især min barndom dukker frem i glimt, når et eller andet bestemt når mine næsebor. Pludselig står begivenheden tydeligt for en, og på samme måde kan man skabe et tydeligt billede for sin læser ved at benytte sig af lugtesansen. Det bedste og nemmeste er selvfølgelig at bruge en lugt, som alle kender til (duften af nyslået græs f.eks.), men man kan også lege med det og komme med en sjov og anderledes lugt, som får et smil frem på læserens læber og får vedkommende til at tænke “gad vide hvordan dét mon vil lugte?”

En lugt kan lynhurtigt skabe en bestemt følelse – faktisk næsten hurtigere end når vi bruger synssansen. Træder personen ind i et lokalet og vi beskriver, hvordan vedkommende straks rynker på næsen på grund af den kraftige lugt af mug, så ved vi, at det ikke er noget hyggeligt sted, vi befinder.

Er det til gengæld duften af nybagt brød, vedkommende møder i lokalet, giver det den helt modsatte stemning. En hyggelig og varm stemning.

Lugtesansen bliver alt for ofte glemt, og det er synd, for i brug er den med til at få historien til at komme ud mellem siderne og virkelig stå klart for læseren. Selvfølgelig skal lugtesansen heller ikke overbruges – den mest levende fortælling får vi, når vi forsøger at blande alle sanserne. Som eksempel en hovedperson, der står ved Vesterhavet: hun mærker den kolde vind på sit ansigt; hun hører lyden af de brusende bølger; hun ser den disede tåge lægge sig over vandet; og hun lugter/smager saltet fra havet.
Sådan får vi vandet til at vælte frem fra siderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *